tiistai 29. heinäkuuta 2014

Ensimmäinen KoolAid kokeilu

Olen jo monta vuotta meinanut kokeilla lankojen värjäämistä noilla kammottavilla mehujauheilla, joita toivottavasti myöskään amerikkalaiset eivät juota lapsilleen tai itselleen. Langan vyyhditys on tuntunut niin ylitsepääsemättömän suuritöiseltä, että sen takia on jäänyt harkinta-asteelle. Mutta eipä se vyyhditys nyt niin kauan aikaa vienytkään kuin luulin. Tuolin jalkojen ympärille vyyhditin ja kun keksi sujuvan menetelmän niin ehkä 10 minuuttia siihen meni. Lankana miulla oli Novitan luonnonvalkoinen nalle ja väreiksi valitsin orangen ja pineapplen. Molemmista tuli kyllä suosikki värit! Varsinkin oranssi on aivan ihana!


Vyyhdissä on myös häivähdys vaaleanpunaista syystä että kokeilin paikkailla oranssissa olevia epätasaisuuksia vielä vaaleanpunaisella mehujauheella, kun en ollut tajunnut tilata sitä orangea kuin yhden pussin. Oikeastaan se vaaleanpunainen mukana näyttää ihan kivalta. Värjäys oli helppoa. Mutta koska väri ottaa niin nopeaan kiinni, vaikeutena on saada ihan tasainen lopputulos, jos erityisesti siis sellaisen haluaa. Ja sen opin että vyyhtiä ei kannata solmia, ainakaan monesta kohtaa, koska solmintakohdista väri ei pääse kunnolla imeytymään ja tulos jää epätasaiseksi. Värjäys on tosi kivaa ja yllätyksellistä puuhaa ja siihen jää taatusti koukkuun.
Nyt itseäni kiinnostaa värin pysyvyys langassa. Tästä langasta aion neuloa sukat.

Tämmöinen herkkukerä se nyt sitten on kun laitoin vyyhdin kerälle ja luultavasti rupean kalajoki sukkia neulomaan jos en keksi vielä vaihtaa mallia.



Eipä tullut kalajoki sukkaa vaan ihan muuta. Toinen sukka alussa. Pitkään veivasin että teenkö ihan perussukkaa sileenä vai jotain muuta. Ehkä väri olisi kauniimmin tullut esiin ihan perussukassa.


Kalansuomusukat

Tuhoan välillä sellaisia pieniä keriä lankaa, joista ei saa enää kunnollisia pitempi vartisia sukkia. Yksi hyvä ohje Raverlystä: Kesäyösukat
Sukissa on kiva pintakuvio mikä itselleni tuo mieleen kalan suomut. Jos neuloisin kalan niin käyttäisin tätä neulepintaa.




Pieniä muutoksia tein ohjeeseen neuloessani:
Varren aloitin siten että joka puikolla 13 silmukkaa. 14 silmukkaa per puikko on omaan nilkkaani aivan liikaa ja varsinkin kun tämmöisten lyhytvartisten sukkien pitäisi pysyä kunnolla jalassa, niin varsi saa olla napakka .Kuvion ensimmäisellä rivillä lisäsin silmukka/puikko eli jokaiselle puikolle tuli 14s.
Myös ennen kärkikavennuksia jouduin poikkeamaan ohjeesta. En tiedä oliko minulla niin kovasti poikkeava neuletiheys, mutta jouduin neulomaan
54 kerrosta ennen kärkikavennusta vaikka ohjeessa oli  44kerrosta, mutta silloin olisi tullut liian pieni sukka.  Kuitenkin kun toinen sukka oli valmis, se jäi mielestäni ihan pikkuisen liian lyhyeksi kärjestä. Jalkani on kokoa 37. Muutama lisäkerros ennen kavennuksia olisi ollut hyvä, mutta ihan kivat sukat tuli näinkin.

Lanka on ihanaa jo lopetettua Nalle kukkaketoa. Ikävä on noita kivoja raitalankoja nallen vahvuudessa. Mutta ei mahda mitään.


keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Pitsiset kesäsukat

Viimeaikoina on syntynyt sukkia. Muutamat valmistuneet odottavat päättelyä ja kuvaamista, mutta tässä yhdet ihanaiset. Lankana niin ihana ja pehmoinen Dropsin fabel luonnonvalkoisena ja mallikin on Dropsin.Tein koossa 35/37 Ja aluksi näytti kyllä siltä että ei tule mahtumaan jalkaan, mutta ei ne nyt näytäkkään ollenkaan huonolta ja ehkä tämän tyyppisten sukkien kuuluukin olla napakat, kun tuota vartta ei oikeastaan ole.



tiistai 8. heinäkuuta 2014

Elämänpolkua ja vauvansukkaa

Tulevaksi syksyksi tehdyt vauvansukat Novitan woolista Novitan omalla ohjeella. Malli muistuttaa mielestäni vähän junasukkia.

Ohje lehdessä Novita syksy 2012

Tämä sukka kaipaa vielä paria.  En ole ihan tyytyväinen tuohon sukkaan, koska se on minulle ehkä liian iso, paksu ja myös tossumainen johtuen kärjen sädekavennuksesta. En yleensä koskaan käytä sukissa sädekavennusta, mutta tein sen nyt kun ohjeessa oli enkä jaksanut purkaa enää ja muuttaa nauhakavennukseen, mikä on sukissa suosikkini.  Tuo pykäreuna on kyllä ihan kiva. Tein sellaisen ensimmäistä kertaa. Johonkin lapasen varteen voisi käydä. Lanka on Novitan 7-veljestä ja sukan ohje löytyy täältä tuulensilmään-blogista


lauantai 5. heinäkuuta 2014

Sukkaa kärjestä alkaen

Rupesin vahingossa tekemään sukkia kärjestä alkaen. Vahingossa siis kun valitsin kivan mallin ja aloittaessani huomasin sen olevan kärjestä aloitettavaa sorttia. Päätin sitten että no, harjoitellaan sitten tämäkin.



Nämä ovat siis ensimmäiset sukat jotka teen kärjestä alkaen ja tuntuu aika hitaalta. Kuvio on helppo ja kaunis, mutta aikaa vie oikean koon arviointi. Olen nyt vaiheessa kantalappu ja ei aavistustakaan olenko aloittanut sen liian aikaisin vai liian myöhään saadakseni hyvin istuvat ja itselleni sopivat sukat. Yritin kyllä katsella ohjeita siitä kuinka koko määritellään, mutta katsotaan nyt osuiko oikeaan omat päätelmäni. Taidan kuitenkin ehkä pysytellä tutussa ja tehdä sukat, ainakin useimmiten, varresta alaspäin, niin tulee ehkä nopeammin valmistakin.

Lanka on Novitan Nallea ja sukan malli löytyy täältä Ullasta

Tässä kuvaa sukasta kun kantapää on tehty ja seuraavana tulee kiilakavennusten vuoro.



Katselin tuolta ullasta vinkkiä sen oikean koon määrittämiseen ja kun ohjeen mukaan kantalappuun tuli 28 kerrosta (yhtä monta kerrosta kuin kahdella puikolla on silmukoita), mittasin että se tarkoittaa omalla neuletiheydelläni n. 7,5 cm. Rupesin siis neulomaan kantalappua 7,5 cm ennen haluttua pituutta. Loppujen lopuksi neuloin kuitenkin vain 26 kerrosta (minulla riittää sukissa monesti vähän vähempi määrä kerroksia kantalappuihin kuin ohje sanoo) jolloin sovitettaessa sukka vaikutti oikean kokoiselta ja sain nätisti poimittua kantalapun reunoilta ohjeessa vaaditut 14 silmukkaa molemmilta puolilta. Minusta sukasta tuli juuri oikean kokoinen näin. Ainakin tähän mennessä vaikuttaa hyvältä.

Kiilakavennusvaiheessa sukan neulominen tuntui lähes samalta kuin tavallisesti varresta aloitettu sukkakin. Ja kun kiilakavennukset on tehty ja vartta alkaa neulomaan, tuntuu että neuloisi sukkaa ihan normaalisti kärkeä kohti, mutta kärki onkin jo tehty!

29.8.2014 Valmiina. Tai no ovat olleet valmiina jo muutaman kuukauden. Tuli itselleni liian isot, joten kokoarvio meni hieman pieleen.. Se kun olikin kaikista hankalin juttu tuossa kärjestä aloitetussa sukassa. Muutenkin toinen sukka tuotti vaikeuksia ja purin sitä monta kertaa... kyllästyminen iski ja keskittyminen herpaantui monta kertaa. Tuloksena oli että toinen sukka on aavistuksen jopa isompi kuin toinen. En vaan jaksanut enää.  En varmaan tee enää toista kertaa sukkia väärästä päästä. Pysyn siinä mikä on mielestäni helpointa ja järkevintä eli varresta alkaen.  Poikkeuksen teen jos opin joskus hamassa tulevaisuudessa neulomaan kaksi sukkaa yhtäaikaa pyöröpuikoilla. Täytyypä ehkä kysellä joltain isompi jalkaiselta, huoliiko sukat jotka ovat kokonsa puolesta toisistaan hieman eriparia.
 

keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Neuleille pingoitusalusta

Olen niin onnellinen!! Sain vihdoinkin käytyä biltemassa hankkimassa kauan, kauan ja tosi kauan kaivatun pingoitusalustan neuleille. Voisiko onnellisempi olla muutamasta palasta solumuovia!!
Tämä lapsille tarkoitettu ruutuhyppelyalusta pääsi eilen illalla koekäyttöön.  Palat saa laitettua ihan mihin muotoon tahansa ja tilaa on pingoitella isompiakin töitä. Nuppineuloilla kappaleet vain kiinni ja joko kastelu sumutinpullolla tai itse teen niin että höyrytän höyrysilitysraudalla harson läpi, jolloin kuivuminen tapahtuu huomattavasti nopeampaan. Tästä tulossa Hey teach-neuletakki.