lauantai 5. heinäkuuta 2014

Sukkaa kärjestä alkaen

Rupesin vahingossa tekemään sukkia kärjestä alkaen. Vahingossa siis kun valitsin kivan mallin ja aloittaessani huomasin sen olevan kärjestä aloitettavaa sorttia. Päätin sitten että no, harjoitellaan sitten tämäkin.Nämä ovat siis ensimmäiset sukat jotka teen kärjestä alkaen ja tuntuu aika hitaalta. Kuvio on helppo ja kaunis, mutta aikaa vie oikean koon arviointi. Olen nyt vaiheessa kantalappu ja ei aavistustakaan olenko aloittanut sen liian aikaisin vai liian myöhään saadakseni hyvin istuvat ja itselleni sopivat sukat. Yritin kyllä katsella ohjeita siitä kuinka koko määritellään, mutta katsotaan nyt osuiko oikeaan omat päätelmäni. Taidan kuitenkin ehkä pysytellä tutussa ja tehdä sukat, ainakin useimmiten, varresta alaspäin, niin tulee ehkä nopeammin valmistakin.

Lanka on Novitan Nallea ja sukan malli löytyy täältä Ullasta

Tässä kuvaa sukasta kun kantapää on tehty ja seuraavana tulee kiilakavennusten vuoro.Katselin tuolta ullasta vinkkiä sen oikean koon määrittämiseen ja kun ohjeen mukaan kantalappuun tuli 28 kerrosta (yhtä monta kerrosta kuin kahdella puikolla on silmukoita), mittasin että se tarkoittaa omalla neuletiheydelläni n. 7,5 cm. Rupesin siis neulomaan kantalappua 7,5 cm ennen haluttua pituutta. Loppujen lopuksi neuloin kuitenkin vain 26 kerrosta (minulla riittää sukissa monesti vähän vähempi määrä kerroksia kantalappuihin kuin ohje sanoo) jolloin sovitettaessa sukka vaikutti oikean kokoiselta ja sain nätisti poimittua kantalapun reunoilta ohjeessa vaaditut 14 silmukkaa molemmilta puolilta. Minusta sukasta tuli juuri oikean kokoinen näin. Ainakin tähän mennessä vaikuttaa hyvältä.

Kiilakavennusvaiheessa sukan neulominen tuntui lähes samalta kuin tavallisesti varresta aloitettu sukkakin. Ja kun kiilakavennukset on tehty ja vartta alkaa neulomaan, tuntuu että neuloisi sukkaa ihan normaalisti kärkeä kohti, mutta kärki onkin jo tehty!

29.8.2014 Valmiina. Tai no ovat olleet valmiina jo muutaman kuukauden. Tuli itselleni liian isot, joten kokoarvio meni hieman pieleen.. Se kun olikin kaikista hankalin juttu tuossa kärjestä aloitetussa sukassa. Muutenkin toinen sukka tuotti vaikeuksia ja purin sitä monta kertaa... kyllästyminen iski ja keskittyminen herpaantui monta kertaa. Tuloksena oli että toinen sukka on aavistuksen jopa isompi kuin toinen. En vaan jaksanut enää.  En varmaan tee enää toista kertaa sukkia väärästä päästä. Pysyn siinä mikä on mielestäni helpointa ja järkevintä eli varresta alkaen.  Poikkeuksen teen jos opin joskus hamassa tulevaisuudessa neulomaan kaksi sukkaa yhtäaikaa pyöröpuikoilla. Täytyypä ehkä kysellä joltain isompi jalkaiselta, huoliiko sukat jotka ovat kokonsa puolesta toisistaan hieman eriparia.
 

2 kommenttia:

  1. Ainakin malli on kaunis. Laitahan sitte kuvaa valmiista sukista sekä kokemuksia. ..itelläki on monta ohjetta, mitä aloitettais kärjestä, mutta en oo vielä rohjennut. :) Onnea matkaan.

    VastaaPoista
  2. Hyvältä näyttää, tulee siitä sopiva:) Itse neuloin ekat varpaista varsiin sukat viime joulukuussa, Neulistin ja Vyyhdin joulukalenterin innoittamana. Innostuin siitä ja olen tehnyt muutamat sukat tuolla systeemillä, teen jatkossakin.

    VastaaPoista