lauantai 4. huhtikuuta 2015

hihatin ohje


Puikot 5mm. lanka Red Heart soft (tai jokin muu aran-vahvuinen lanka) 

Huom! Itsellläni on aika löyhä käsiala. Ei löysä mutta en todellakaan neulo tiukkaa. Jos sinulla on tiukka käsiala, niin sovittele hihaa aina välillä. Sovittelua suosittelen kyllä myös muille. Jos sinulla on tiukka käsiala, niin voit vaikka hihan lisäysten välillä neuloa useamman kerroksen kuin ohjeessa tai neuloa yhden lisäyskerroksen lisää. 

Luo 32 silmukkaa 5mm sukkapuikoilla (8 silmukkaa/puikko)  ja neulo 19 kerosta. Kerroksen vaihtumiskohta on puikon 1 ja 4 välissä. 

Lisäyskerros: neulo 1. puikolla 1 silmukka ja tee lisäys ottamalla ensimmäisen ja seuraavan silmukan välinen lankalenkki ja neulo se kiertäen oikein. Tee samanlainen lisäys myös ennen puikon 4. viimeistä silmukkaa. 

Neulo 13 kerrosta ja tee samanlaiset lisäykset. Tämän jälkeen tee lisäykset joka 10. kerros. 
Lisäykset tehdään yhteensä 8 kertaa, jolloin silmukoita on 48. 

Neulo 6 kerrosta ilman lisäyksiä.

Ennen kainaloa tehdään kiilalevennys niinkuin lapasen peukalossa. 
Neulo 1. puikolta 1 silmukka ja tee lisäys ottamalla silmukoiden välinen lankalenkki ja neulomalla se kiertäen oikein. Tee samanlainen lisäys myös puikolla 4. toiseksi viimeisen ja viimeisen silmukan väliin. 

Neulo kerros ilman lisäyksiä.

Neulo 1. puikolta 2 silmukkaa, tee lisäys. Neulo kunnes 4. puikolla on jäljella 2 silmukkaan ja tee lisäys. Silmukkaluku lisäysten välissä lisääntyy aina kahdella. 

Neulo välikerros

Neulo 1. puikolta 3 silmukkaa ja tee lisäys. Neulo kunnes 4. puikolla on jäljellä 3 silmukkaa ja tee lisäys. 

Tee aina yksi välikerros ja lisäyskerroksia yhteensä 6 kertaa jolloin olet lisännyt työhön yhteensä 12 uutta silmukkaa. Hihassa on nyt yhteensä 54 silmukkaa. Neulo vähän matkaa ilman lisäyksiä (itse neuloin 4-5 kerrosta) ja sen jälkeen ota käyttöön 5mm pyöröpuikko ja jatka neulomista tasona. 

Neulo tasona 32 kerosta ja tee sitten hieman muotoilua kaulan kohdalle: 
Kavenna oikealla puolella ensimmäinen silmukka. Neulo 3 välikerrosta ja kavenna taas oikealla puolella yksi silmukka. Neulo nurjakerros ilman kavennuksia. Kavenna oikean puolen 1. silmukka. Neulo nurja kerros ilman kavennuksia ja kavenna taas oikealla puolella yksi silmukka.  Kavennuksia tulee siis yhteensä 4. 

Neulo kunnes hiha on puoliväliin selkääsi ja jätä sitten silmukat puikolle odottamaan. Neulo toinen hiha samoin, mutta siinä kohtaa kun teet muotoilua kaulan kohdalle selkäkappaleeseen, huomaa että kavennukset tehdään nyt nurjalla puolella! 

Kun molemmat hihat ovat valmiit.. tarkista että kummassakin on jäljellä sama määrä silmukoita ja laita kappaleet oikeat puolet vastakkain. Yhdistä kappaleet toisiinsa kolmen puikon päättely-tekniikalla. Keskelle jää sauma. 

Poimi hihattimen reunasta pyöröpuikolle (3mm tai jos sinulla on tiukka käsiala niin suosittelen isompaa puikkoa) jokainen silmukka. Neulo helmineuletta haluamasi määrä kerroksia. Itse neuloin 5 tai 6 kerrosta. Päättele  löyhästi. 

Koska hihan suut rupesivat rullaantumaan tein niihin vielä virkkaamalla viimeistelyt: Ota virkkuu koukku nro 4. Virkkaa kiinteä silmukka ensimmäiseen hihan reunassa olevaan silmukkaan. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa, hypää yhden hihasilmukan yli ja tee kiinteä silmukka seuraavaan. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja hyppää yhden silmukan yli. Virkkaa kiinteä silmukka seuraavaan. Tee näin koko kerros loppuun, päättele. 


Päättele langanpäät ja nyt hihatin on valmis!

In english:

First of all I have to say that I`m very bad to write instructions in english. I`m sure that maybe there is  some misspelling in the text.. sorry about that :) and if somebody notice that there is something wrong with the instruction, please tell me. 

you need:
Circular needle 5mm, circular needle 3mm
crochet hook no. 4mm
yarn: Red Heart soft (or any other aran-weight yarn )

Please read  this instruction entirely before you start. 
My knitting is rather loose than tight, so If your handwriting is tight you can add some extra length to sleeve by adding more rows between increases or adding one increase row more. 


Cast 32 stitches using 5mm double pointed needles (8 stitches / needle) and start to knit in the round.  
Knit 19 rows. After that make first increase row:

First increase row:  knit 1 stitch on the first needle and then M1 (make one by 
by picking up the horizontal strand between two stitches and twist it)

Knit until you have one stitch left on the fourth needle and make same kind of increase as before (M1) 

Knit 13 rows without increases. 

Second increase row: same as first increase row. After that continue making increases every 10th row. 

Increases are made a total of 8 times. Now you have 48 stitches. 

Knit 6 rows without increases.
Then you make  same kind of increase as some mittens have before thumb (I don´t  know what it is in english) This triangle shaped increases comes to your armpit. I try to write it down.

  1. Knit 1 stitch on the first needle and make increase (M1). Knit until you have 1 stitch left on the fourth needle and make increase (M1)

Knit one row without increases. 

Knit 2 stitches on the  first needle and make increase (M1), Knit until you have 2 stitches left on the fourth needle and make increase (M1)

Knit one row without increases. 

Knit 3. stitches on the first needle and make increase (M1).  Knit until you have 3 stitches left on the fourth needle and make increase (M1) 

Repeat increases by this manner total of 6 times. (12 stitches added).  There is 54 stitches on the whole work. Knit some rows without increases (I knitted 4-5 rows) 

Take your 5mm circular needle and start to knit back and forth. Knit until sleeve is halfway our back. Leave the stitches waiting. 

Knit the  other sleeve same.  

When the both sleeves are ready make sure that both have same number of stitches and put the pieces right side facing together. Connect the pieces using a three-needle bind of technique.  

Use 3mm (if you have tight handwriting use bigger needle)  80-100cm circular needle and right side facing pick up all stitches from edge of the garment. 
Knit moss stitch the desired number of rows. I knitted 5 or 6  rows. Bind off loosely.


Sleeve finishing: Take 4mm crochet hook and make sc to first stitch, crochet 3 chain stitches, skip one stitch, make sc to next. Crochet 3 chain stitches, skip one stitch, make sc to next…. and so on.Weave in ends. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti